Frankovka-Grasevina-Ocarale-Britance-Naslovna

Vrijedne ruke naših berača započele su berbu kraljice našeg podruma Frankovke za pjenušac Francesca 2020.

 

Početak berbe u Feravinu u znaku je frankovke, sorte koja je nadaleko proslavila ovu slavonsku vinariju. Na prekrasnom feričanačkom položaju Mataruge na obroncima Krndije berači su započeli sa berbom prvih kilograme ove sorte.

„Nakon uzorkovanja  i mjerenja osnovnih parametara poput slatkoće i kiselosti, u berbu se kreće s frankovkom  i graševinom za pjenušava vina Francescu i Grasecco. Berba se nastavlja u prvom tjednu rujna sa sortama zweigelt, bijeli pinot i  chardonnay…, za mirna vina. Prinosi će biti standardne kvalitete, ali nešto manji  u odnosu na prošlu godinu  koja je bila iznimno rodna. Na crnim sortama su grozdovi rastresitiji zbog čega očekujemo bolja ekstraktnija, aromatičnija i voćnija vina“kaže Amalija Liović,voditeljica Odjela vinogradarstva te dodaje kako će berba na oko 165 hektara vinograda u Feričancima potrajati oko mjesec dana ukoliko stotinjak berača bude pratilo lijepo i suho vrijeme.  

Liović ističe kako je unatoč iznimno zahtjevnoj vegetacijskoj godini s mnogo oborina i rizikom bolesti, kao i ekstremno visokim temperaturama i čestim izmjenama vrlo toplog, vlažnog i hladnog vremena, grožđe u  odličnom zdravstvenom i kondicijskom stanju pa se očekuju sjajna vina.