FRANKOVKA MIRAZ 2017.- ŠAMPION EUROPE IZ FERIČANACA

Feričanci, 10.06.2020. – Feričanačka crna kraljica – Frankovka Miraz 2017. pokazala je svu svoju raskoš i kvalitetu osvojivši najveći broj bodova međunarodne komisije na 10. Festivalu modre Frankinje 2020. održanom u slovenskoj Sevnici. Stručni ocjenjivački žiri koji su činili eminentni vinski znalci, enolozi i somelijeri iz Francuske, Slovenije i Austrije predvodio je predsjednik, cijenjeni enolog Robert Gorjak.

Za prestižnu titulu Europskog šampiona konkuriralo je 87 uzoraka frankovki različitih kategorija iz najpriznatijih vinskih regija Europe, gdje je frankovka prisutna već stoljećima, a žiri je imao težak zadatak odabrati najbolju u konkurenciji iznimno kvalitetnih uzoraka.

No, ova nagrada za Feravino nije priznanje za trenutne rezultate. Ona predstavlja potvrdu kontinuiranog rada i ulaganja u kvalitetu vina, ali i njihovu prepoznatljivost na tržištu, a nije prva osvojena na ovom festivalu. Prvi puta Frankovka Miraz u Sevnici je sjajila šampionskim sjajem za berbu 2012. Ovoga puta žiri je osvojila naglašenom sortnošću i lakoćom, a izražena voćnost u kombinaciji s finim drvenim notama, koje daju poseban pečat vrhunskim crnim vinima, osobito frankovkama, nije mogla ostati nezamijećena.

Riječ je o vrlo izazovnoj sorti crnog grožđa koja zahtijeva stručnost, iskustvo i pažnju, kako u vinogradu i tijekom vinifikacije tako i u podrumu. Spoj slavonskog hrasta i feričanačke frankovke pokazao se ključnim u postizanju visoke kvalitete i perfektnog razvoja aromatike, što je prepoznala i europska vinska struka. Feravino je ovom voćnom i vrlo modernom Frankovkom Miraz 2017. pokazalo da prati trendove te svoj razvoj usmjerilo u pravom smjeru.(kraj)

             O Feravinu:

Vinarija Feravino 1804., koja djeluje u sastavu tvrtke Osilovac d.o.o.,  vodeći je gospodarski subjekt feričanskog kraja i nastavlja tradiciju vinarstva kojemu počeci sežu u 1962. godinu. Vinarija  Feravino trenutačno uzgaja vinovu lozu na 165 hektara, a od sorti u vinogradima prevladavaju graševina i frankovka, uz koje su još zastupljeni bijeli pinot, chardonnay, rajnski rizling, zweigelt i syrah, cabernet sauvignon, pinot crni i merlot te cabernet franc. Širok portfelj mirnih vina proširen je modernim pjenušavim vinima. Godišnja proizvodnja Vinarije Feravina kreće se između 900.000 do 1.000.000 litara vina. Cilj Feravina je postati vodećom kontinentalnom vinarijom crvenih vina te proizvođačem vrhunskih bijelih vina, o čijoj kvaliteti već svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja. Kako bi pridonijelo daljem razvoju vinogradarstva u Feričancima, Vinarija Feravino je u suradnji s Hrvatskim šumama sagradila i šest kilometara vinskih cesta, u što je dosad uloženo 1,1 milijun kuna. Kako bi najbolje iskoristilo potencijal slavonskog teritorija, Vinarija Feravino istodobno ulaže u nove vinograde i u razvoj podruma, koji danas spada među tehnološki najmodernije podrume u Slavoniji. Uz to, Vinarija Feravino se razvija u novu eno-gastro destinaciju. Obnovljena je Vincilirska kuća, poznati ugostiteljski objekt na prestižnom vinskom položaju Goveđa glava, a u narednih nekoliko godina planira se izgradnja smještajnih kapaciteta, otvorenje novog restorana u sastavu poznatog Starog podruma kao i reprezentativni barrique podrum. 

Napomena o izvoru:
Jenette Marija Šimić, marketing i odnosi s javnošću
tel: +385 31 603-213
fax: +385 31 603-013
e-mail: jenette.simic@osilovac.hr
            www.feravino.hr