Menu

0000490781_l_0_ut1n5d

Uzgoj vinove loze na području  Feričanaca ima dugu tradiciju. Najviše utjecaja na razvoj Feričanačkog vinogradarstva imali su Cisterciti i fratri iz Našica. Nakon izgona Turaka doseljenici su prihvatili kulturu uzgoja vinove loze i  proizvodnje vina  tako da je već 1850.godine izgrađen  sada Stari vinski podrum kapaciteta 1.000 hl.

Krajem 18 st. sađeni su prvi vinogradi sa sortom Frankovkom,a ona se nastavila saditi i u 19.,20 a i 21.stoljeću.

NEKI IZVORI GOVORE DA JE FRANKOVKA AUTOKTONA SORTA GROŽĐA OVOGA KRAJA DOK JE DRUGI VEŽU UZ AUSTRIJSKO PODRIJETLO.

Stari Podrum iz 1850.godine dokaz  je da se u ovom kraju ozbiljno bavilo vinogradarstvom i vinarstvom od davnina.Od 18. stoljeća može se pratiti više migracijskih valova novih stanovnika u ovaj kraj,a ti procesi  završavaju tek početkom 20. stoljeća naseljavanjem Hrvata iz Sjeverne Dalmacije koji su prenjeli  i  zatekli dio vinogradarske kulture na ovim krajevima.

Razvoj vinarstva u tom periodu bilo je u usponu. Nicale su prve plantaže, i kao rezultat toga sagrađen je Podrum Feravina 1962.

Od 1996.u vinarija Feravino bila je u vlasništvu Nexe grupe, nakon toga poslovala je kao samostalna tvrtka, te se u 2015. godini pripojila se  tvrtci Osilovac d.o.o., koje je preuzelo sva prava i obveze tvrtke Feravino, a ime Feravino ostaje kao brand vinarije.

Posjedujemo oko 160 ha vinograda (50%bijele vinske sorte grožđa i 50% crne vinske sorte grožđa).

Prijavi se na newsletter