dsc_0561

Pet vina i sedam sireva dali su četiri odlične kombinacije

Piše: Ivo Kozarčanin blog.vino.hr

Foto by: Julio Frangen Foto

Misli svatko da je meni lako… Sjetio sam se tih stihova kušajući u zagrebačkom Cheese baru pet crnih vina iz Feravina te sedam sireva koje je odabrao Rene Bakalović. Bio je to početak priprema za radionicu 26. studenoga na 11. međunarodnom festivalu vina i kulinarstva Vino.com u Esplanadi na kojoj priču o vinu želimo razigrati najboljim vinskim prijateljem. I nije bilo teško kušati ta fina vina i sireve, nego odlučiti što sljubiti s čime.

Pet vina su zreli crnjaci berbe 2012. iz linije Miraz: Merlot, Frankovka, Syrah, Crni pinot i Cabernet sauvignon. Među sirevima bilo je onih à la feta, polumasnih, dimljenih, kozjih i kravljih, pa sireva začinjenih mediteranskim travama ili tartufima, a zvijezda je bio dvije godine odležani tvrdi kravlji sir. Njemu su podjednako dobro pristajali kompleksan i za sortu atipično čvrst Crni pinot te gromovit i pikantan Cabernet sauvignon čiji se okus dugo miješao u ustima s podjednako snažnim sirom. Jako dobre kombinacije bile su i Frankovka sa svježijim kravljim sirom te Syrah sa sirom s tartufima. Nijedno odabrano vino nije se složilo sa sirom aromatiziranim mediteranskim travama, ponajviše zbog ružmarina, te s dimljenim. Taj poprilično mekani sir naprosto je tražio zreliji, a sasvim suhi pjenušac ili šampanjac da mjehurići speru mekoću koja nakon zalogaja ostaje u ustima.

Kako će radionica prvenstveno biti posvećena vinima, neki sirevi će, unatoč kvaliteti, morati ustupiti mjesto drugima koji bolje pristaju odabranoj kapljici.

Inače, Merlot Miraz 2012. i Cabernet sauvignon Miraz 2012. osvojili su zlatne medalje na nedavnom ocjenjivanju Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme u talijanskom Bergamu, posvećenom vinima od ove dvije sorte.