Abeceda FINIH zalogaja – FRANKOVKA & FRANCUSKI SIR

dsc_8523tekst by: Marija Vukelić 

Kad se već igramo slovom F, krenut ćemo od korijena – fran – što nas navodi na nešto što ima veze s Francuskom, pa gledajući u povijest, nalazimo podatak da se spominje u doba Franačke države. Otkriveno je da je frankovka potomak biele beline velike (koju u Austriji nazivaju Heunisch weisser (a u Francuskoj Gouais blanc) i silvanca crnog. (izv. E. Maletić) Ima i drugih imena – blaufränkisch, frankinja, modra frankinja, franconia – a u našoj Istri ime joj je borgonja.

Ako se odmaknemo od podrijetla i kušamo vino, možemo je opisati kao ugodnu, pitku, srednjih alkohola, lijepih voćnih mirisa i aroma. Na kušanju dviju različitih frankovki, jedne moslavačke vinarije Vinarty čuvane u inoxu, a druge slavonske vinarije Feravino, odnjegovane u drvetu, zaključili smo da je vino doista jako lijepo i onako kako nam knjiga preporuča, pročitali smo i kušali njezinu voćnost, bistroću, živost. Obje godišta 2012, Vinarty frankovka je u inoxu sačuvala više primarnih nota sorte, a Feravino joj je odležavanjem u drvetu dalo dodatnu gustoću, uz malo vanilije, papra i tamne čokolade. Okus im je bio lijep, intenzivan i čist. Oba vina – šarmantna, ukusna, bez izraženih tanina.

Koji im sir „prispojiti“? Kako ga izabrati? „Sir i vino su međusobno slični: proizvodi su fermentacije, nastali od različitih sorti grožđa i sorti mlijeka. Iako se suprotnosti ponekad privlače u ljubavi, sličnosti stvaraju istinski ljubavni odnos na tanjuru. Stoga je najbolji recept poslušati svoj nos te spariti srodne arome i okuse.“ (gastro.hr).

Izabrali smo dva hrvatska – kozja i jedan francuski – kravlji. Kozji Caprillo pokazao se malo preintenzivnim, Kozji Runolist prenježan, a pun pogodak je bio sir Saint Nectaire AOP iz francuske pokrajine Auvergne. Saint-Nectaire je mekani, raskošni sir koji zrije osam tjedana na skiju slame i pomalo apsorbira zemljanih aroma. Kremast je i bogar, podsjeća na pokošenu travu, sijeno, divlje cvijeće i začinsko bilje. Kada ga kupujete, obratite pozornost na ovalnu zelenu oznaku na kojoj piše „fermier“ što znači da dolazi s farmi i – svježega mlijeka. Slast preklapanja i prožimanja frankovki i Saint Nectairea bila je posebna. Ako želite provjeriti, možete kušati i sami!

Bon appétit!

Foto: Julio Frangen