I Feričanci proslavili Vince

Osim što se na obroncima Krndije slavilo dugo u noć, za blagdan sv. Vinka, na Danu otvorenih vrata podrum u Feričancima obišlo je više od tri stotine posjetitelja iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Tradicionalnim blagoslovom vinograda i natjecanjem u rezidbi vinove loze na položaju Božilovac, započela je proslava blagdana sv. Vinka ili Feričanačko vince koje je na obroncima Krndije i ove godine okupilo više od tisuću ljubitelja vina, poslovnih partnera i uzvanika Feravina. Rezidba trsova na tri pupa, kićenje čokota kobasicama i kulenom te zalijevanje vinove loze lanjskim vinom tradicija je kojom se priziva rodna vinogradarska godina.

Uz Mladu Graševinu 2017., domaću slaninu, kobasice i slavonske specijalitete među kojima se izdvaja vol s ražnja i slavonski čobanac, slavlje je bilo za pamćenje, a nije se zaobišao ni podrum Feravina u središtu Feričanaca. Za Feričanačko vince otvoren je bio svima koji su željeli kušati nagrađivana vina i uživati u vinskoj priči iz središta Slavonije.

Novosti u tehnologiji

„Kontinuirano ulažemo u tehnologiju, pa tako odnedavno imamo potpuno novu primarnu preradu s dva prijemna koša i novim, najmodernijim prešama, jednom pneumatskom i dvije vakumske, koje predstavljaju najmoderniju tehnologiju na svjetskoj razini i vrlo su bitan preduvjet za proizvodnju vrhunskih bijelih vina. Opremljene su sistemom hlađenja i ventilima te se u njima može raditi karbonska maceracija“, izjavio je glavni enolog Feravina Marijan Knežević.

Vinarija iz Feričanaca proširila je kapacitete i s pet novih vinifikatora za proizvodnju crnog i maceraciju bijelog grožđa kapaciteta sto dvadeset hektolitara, te novih osamnaest inoks spremnika od po deset tisuća litara. Svaki je neovisan i ima svoj upravljački ormar te je sustav upravljanja u potpunosti automatiziran. Imaju i novi izobarični filter za cross flow filtraciju koja se obavlja u atmosferi inertnog plina. Početkom proljeća u Feravino stići će i nove punionice za punjenje mirnih i pjenušavih vina.

„To je moderno postrojenje sa tri autoklava za proizvodnju pjenušca prema Charmat ili tankovskoj metodi. Do sada smo proizvodili pjenušce klasičnom metodom vrenja u boci, a ovo je nova tehnologija u našem podrumu“, istaknuo je glavni enolog. Prvo punjenje ovih pjenušaca planira se do početka turističke sezone. U planu je i izgradnja novog klimatiziranog skladišta u proizvodnom krugu.

Pogledajte kako nam je bilo.